AKTUELNO

Svet se menja. Sada ulazimo u fazu kada čitav svet isčekuje stvaranje multipolarnog sveta u kome se više ni jedna kriza neće rešavati tako što će neko preseći. Ili tako što će se dve velike sile dogovoriti, rekao je za emisiju Prava televizije Pink, reditelj Ljubiša Ristić.

- Mnoge stvari koje se trenutno u svetu dešavaju, stalno se produžavaju i nikako se ne rešavaju. Jedan od glavnih razloga jeste, to što oni koji kreiraju te krize, žele da ih i održavaju, kako bi održavali svoje prisustvo i svoj pritisak na njih – rekao je Ristić.

Kako kaže, ranije je bilo kriza, i to velikih, ali dodaje, novost u sadašnjim krizama jeste, da na neki način se odlažu.

- Svet se menja. Sada ulazimo u fazu kada čitav svet isčekuje stvaranje multipolarnog sveta u kome se više ni jedna kriza neće rešavati tako što će neko preseći. Ili tako što će se dve velike sile dogovoriti. Ulazimo u period kriza kada ni jedna kriza neće moći da bude rešena, bez da u rešenju ne učestvuju pet ili šest država – rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, te stvari sada deluju neobično i drugačije, ali kako dodaje, to je svet u koji ulazimo.

- Kinezi i Indusi su potrebni SAD kao protivnici i suparnici. Sporazum između Kine i Indije stvara veliki Azijski blok i ako one imaju taj sporazum i dogovor da neće ništa preduzimati a da drugu stranu ne obaveste, i to taj blok nije lako poremetiti – rekao je Ristić.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao da ulazimo u takav multipolarni svet gde takve zemlje kao što su Kina, Indija, Rusija, SAD, počinju polako da razmišljaju kako da se usklađuju i da sarađuju.

- Venecuela je zemlja koja je preko 90 odsto nafte izvozila u Ameriku. Njihov logadan život zavisi od venecuelanske nafte. Sada to ne ide jer se mešaju drugi koji imaju ozbiljne argumente da to ne dozvole – rekao je Ristić.

Ristić ističe da smo naučili jednu stvar, a to je kako kaže, da, bilo da se radi o Rumuniji, o Češkoj, o Poljskoj o Beogradu, Kairu ili bilo gde, dok vojska i policija ne promene stranu, niko ništa ne može da uradi.

#Emisija Pravac

#Ljubiša Ristić

'